Co to była butersznytka, jak smakował kalteszal i biszof, jak piekło się biskwity i biszkokciki oraz kim był wegetarianista. Na te pytania pomoże odpowiedzieć dr Ewelina Kwapień w wykładzie zatytułowanym "Od Ćwierciakiewiczowej do Makłowicza. Kuchnia językowa".

Podczas wykładu dowiemy się jak zmieniała się kuchnia polska na przestrzeni wieków, kiedy powstały pierwsze książki kucharskie, jak zwyczaje żywieniowe zmieniały się w XIX wieku. Nowe słownictwo kulinarne, które pojawiło się w tym właśnie okresie, pokazuje między innymi z jakich języków obcych czerpaliśmy nowe wyrazy i jednocześnie – od jakich narodów przejmowaliśmy nowinki kulinarne. Nowe słownictwo utworzone na gruncie polszczyzny pozwala z kolei zobaczyć, jak zmieniała się nasza codzienność przy stole.

Wykładowca:
dr Ewelina Kwapień

językoznawca w Instytucie Języka Polskiego UW, badaczka dawnej polszczyzny.

 

Termin:
05.06.2019 r. godz. 16.00

 

Miejsce:
Izba Pamięci Rodziny Grabskich
w Zespole Szkól Ponadgimnazjalnych
im. I.J. Paderewskiego przy ul. I. J. Paderewskiego 29.