Podczas jubileuszowej Zofiówki oczywiście nie może zabraknąć prowadzonych w przyjaznej, otwartej atmosferze, inspirujących Sąsiedzkich Spotkań z kulturą. Zapraszamy serdecznie na pierwsze z nich!
Jak pachniał Sulejówek w latach 20.?
Czy chleb zawsze się udawał, a dzieci biegały tylko w filcowych kapciach?
Jak radzono sobie z zimą w nieocieplanym domu, z drożyzną i z codzienną walką o to, żeby „było co do garnka włożyć”?
Zamiast historii przez duże „H” porozmawiamy o życiu w Sulejówku w czasach, gdy elektryczność była luksusem, a przyszłość trzeba było planować w zeszycie w kratkę. O sprawach drobnych, które były wszystkim. Gdzie między jedną troską gospodarczą a drugą próbą naprawy pieca, toczyło się życie Zofii Moraczewskiej i wielu kobiet, o których rzadko mówi podręcznik szkolny.
Rozmowę poprowadzi Miłka Skalska, a gościnią będzie Agnieszka Kuś.
Oprawę muzyczną zapewnią Uczniowie Prywatnej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. I. J. Paderewskiego w Sulejówku.
TERMIN: 1 czerwca, godzina 19:00
MIEJSCE: Miejski Dom Kultury w Sulejówku, ul. Bogusławskiego 14.
WSTĘP WOLNY
Spotkanie będzie również transmitowane online.
Agnieszka Kuś
historyczka, autorka tekstów, przewodniczka i edukatorka kulinarna zajmująca się popularyzacją wiedzy o tradycjach kulinarnych w Polsce, dziedzictwem kulinarnym Warszawy oraz relacjami polsko-żydowskimi.
Jest autorką tekstów o polskich i warszawskich kulinariach publikowanych przez portale: culture.pl oraz oficjalnym portalu turystycznym Warszawy. Współrealizowała filmy internetowe min.: seria „Jewish food tour in Poland” (MHŻP Polin) i „Za stołem u Piłsudskich” (Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku). W sieci jest dostępny cykl jej autorskich webinariów „Epoka od kuchni” o kulinarnym dziedzictwie II Rzeczypospolitej (Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku). Publikuje posty o warszawskich kulinariach na portalu turystycznym www.go2warsaw prowadzonym przez Stołeczne Biuro Turystyki. Prowadzi autorskiego bloga pt.: „Patrzę i jem”.
Regularnie współpracuje jako edukatorka kulinarna z MHŻP Polin, Muzeum Warszawy oraz Muzeum Farmacji. Brała udział w produkcji serialu dokumentalnego „Historia Polskiej Kuchni” (TVP historia): odcinek o Lucynie Ćwierczakiewiczowej i o XIX-wiecznej kuchni warszawskiej. Obecnie pracuje nad projektem: „Przepis na
Warszawę” oraz atlasem smaków z powieści i opowiadań Izraela i Izaaka Singera oraz Ester Kreitman.
<<< Dowiedz się więcej o Festiwalu Zofiówka i wydarzeniach tegorocznej edycji >>>
----
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.